Για να συνειδητοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητές του ως κέντρο συνοχής σε αυτή τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει καλύτερα.
Το μοντέλο των Αβασιδών μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης.Αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της απροσδόκητης αραβο-ισλαμικής συνόδου κορυφής στο Ριάντ στις 11 Νοεμβρίου 2024, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια ιστορική καμπή. Εάν η εξέλιξη συνεχιστεί σε αυτό το μονοπάτι, θα μπορούσε αργότερα να θεωρηθεί ως η αρχή του σχηματισμού ενός πόλου σε έναν πολυπολικό κόσμο.
Σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, που έφερε την παλαιστινιακή υπόθεση στο προσκήνιο, η παρουσία δύο μακροχρόνιων εχθρών – του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – ήταν ενδεικτική. Όχι πολύ καιρό πριν, θα ήταν αδιανόητο για αυτούς τους δύο άντρες να βρεθούν στο ίδιο φόρουμ. Ήταν επίσης ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Ρέζα Αρέφ, ο οποίος συνάντησε στη συνέχεια τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Κατά την έναρξη της συνόδου, ο διάδοχος είπε ότι η διεθνής κοινότητα « πρέπει να τερματίσει αμέσως τις ισραηλινές ενέργειες εναντίον των αδελφών μας στην Παλαιστίνη και τον Λίβανο », χαρακτηρίζοντας τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα «γενοκτονία». Απαίτησε επίσης από τον κόσμο « να αναγκάσει το Ισραήλ να σεβαστεί την κυριαρχία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και να σταματήσει τις επιθέσεις στα εδάφη του ».
Συνέπειες μιας Προεδρίας Τραμπ
Ένα άλλο σημαντικό γεγονός συνέπεσε με τη σύνοδο κορυφής: η εκλογή του Τραμπ ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, σηματοδοτώντας την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο μετά από τέσσερα χρόνια Μπάιντεν. Είναι γνωστό ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι ένθερμος υποστηρικτής της ισραηλινής ακροδεξιάς και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του, ο Τραμπ αναγνώρισε μονομερώς την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε ως έδαφος κατεχόμενο από την πλειοψηφία του κόσμου.
Ο Τραμπ πιθανότατα θα συνεχίσει να υποστηρίζει εξτρεμιστές στην κυβέρνηση του Νετανιάχου, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Bezalel Smotrich, Itamar Ben-Gvir και του πνευματικού τους ηγέτη, ραβίνου Dov Lior, οι συνεργάτες του οποίου υποστηρίζουν ανοιχτά τον επιταχυνόμενο ισραηλινό έλεγχο του τζαμιού Al-Aqsa, την εξόντωση των Παλαιστινίων και ακόμη και η κατοχή της Συρίας – συμπεριλαμβανομένης της Δαμασκού – προκειμένου να δημιουργηθεί ένα «Μεγάλο Ισραήλ» που εκτείνεται από ακτή σε ακτή.
Μετά την εκλογή του Τραμπ, ο Σμότριτς είπε ότι ήρθε η ώρα να υλοποιηθούν ορισμένα από τα σχέδια αυτού του στρατοπέδου. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς είναι απίθανο να ξεφύγει από τη σιδερένια βούληση της ισραηλινής ακροδεξιάς, η οποία είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στο παλαιστινιακό ζήτημα μια για πάντα. Οι ενέργειες του Τραμπ έχουν ενθάρρυνε τους Ισραηλινούς που θέλουν να εξοντώσουν ή να απελάσουν Παλαιστίνιους, να κατεδαφίσουν το Αλ Άκσα και να χτίσουν τον Τρίτο Ναό, ένα βήμα που οι Εβραίοι μεσσιανιστές λένε ότι προαναγγέλλει την άφιξη του αναμενόμενου Μεσσία.
Στο βιβλίο του « The King's Torah » το 2009, ο ακροδεξιός σιωνιστής συγγραφέας Yitzhak Shapira (υποστηριζόμενος από τον Lior) υποστηρίζει ρητά τη φυσική εξάλειψη όλων των «εχθρών του Ισραήλ», συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των παιδιών και των ηλικιωμένων. Αυτό το τρομακτικό δόγμα εφαρμόζεται σήμερα στη Γάζα και σύντομα ενδέχεται να εφαρμοστεί και στη Δυτική Όχθη. Εάν τα Ηνωμένα Έθνη αντιταχθούν σε αυτές τις ενέργειες, οι Ισραηλινοί απαντούν ότι ο ίδιος ο ΟΗΕ είναι «εχθρός του Ισραήλ». Έχουν ήδη κηρύξει persona non grata τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Σχηματισμός ισλαμικού πόλου
Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες του ισλαμικού κόσμου αποφάσισαν να αφήσουν στην άκρη τις εσωτερικές τους διαφορές και να συναντηθούν στο Ριάντ. Ο Ερντογάν κάλεσε σε μποϊκοτάζ του Ισραήλ, ενώ η Σαουδική Αραβία επέμενε στην αναγνώριση της Παλαιστίνης και στην ενότητα των ισλαμικών εθνών για την αντιμετώπιση της ισραηλινής επιθετικότητας στη Γάζα, τον Λίβανο και το Ιράν.
Οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στο συριακό έδαφος έχουν κάνει την παρουσία του Αλ Άσαντ ακόμη πιο σημαντική. Εκμεταλλεύτηκε την πλατφόρμα για να εκφωνήσει έναν σταθερό αντιδυτικό λόγο. Εν ολίγοις, υπήρχε η αίσθηση ότι ο ισλαμικός πόλος σε έναν πολυπολικό κόσμο είχε αρχίσει να παίρνει απτή μορφή.
Η γενοκτονία στη Γάζα και η προοπτική της καταστροφής των πιο ιερών τοποθεσιών τους φαίνεται να ήταν το έναυσμα για δράση. Ήταν αυτή η σύνοδος κορυφής μια αποφασιστική στιγμή για την ισλαμική ολοκλήρωση; Άλλωστε, η εξέλιξη προς έναν πολυπολικό κόσμο βρίσκεται σε εξέλιξη, ακόμη κι αν ορισμένοι Δυτικοί αρνούνται να αποδεχθούν την πραγματικότητα.
Η Δύση, και ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν εγκαταλείψει την παγκόσμια ηγεσία. Και με έναν αντι-παγκοσμιοποιημένο συντηρητικό έτοιμο να επιστρέψει στην εξουσία στην Ουάσιγκτον, ο στόχος θα είναι να «κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά» ενισχύοντάς την σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Εξωτερικά , η Αμερική φαίνεται έτοιμη να εγκαταλείψει την κυριαρχία της. Καθώς ο υπόλοιπος κόσμος προσπαθεί να αναζωογονήσει τους πολιτισμούς του και να ανακτήσει την κυριαρχία του, οι μέρες που η Αμερική ήταν η μοναδική και υπέρτατη αρχή στη λήψη αποφάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο φαίνεται να έχουν τελειώσει. Δεν θα είναι πλέον η μόνη που θα θέτει διεθνείς κανόνες και πρότυπα.
Και αν η πολυπολικότητα είναι πραγματικά αναπόφευκτη, θα έχει επιπτώσεις στον ισλαμικό κόσμο. Αυτό θα πρέπει να ενσωματωθεί για να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητές του ως κέντρου συνοχής. Και ενώ υπάρχουν πολλά πλήρως κυρίαρχα έθνη (Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Ιράν, Ινδονησία, Πακιστάν με πυρηνικά όπλα και Αίγυπτος, για να αναφέρουμε μερικά), κανένα από αυτά δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αυτή την ενοποίηση μόνο του.
Επομένως, είναι απαραίτητη μια νέα προσέγγιση. Τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη ξεκινήσει, υποκινούμενα από την ισραηλινή επιθετικότητα. Το είδαμε αυτό στο Ριάντ, όπου καταρρίφθηκαν τα μακροχρόνια εμπόδια.
Μοντέλα ολοκλήρωσης
Το μοντέλο ισλαμικής ολοκλήρωσης αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο συζήτησης. Οι ισλαμιστές λόγιοι άρχισαν να προτείνουν διαφορετικά πλαίσια κατά τη διάρκεια του αντιαποικιακού αγώνα ενάντια στη Δύση. Για προφανείς λόγους, οι δυτικές πολιτικές ιδέες (όπως ο φιλελευθερισμός ή ο εθνικισμός) δεν μπορούν να αποτελέσουν τη δογματική βάση της ισλαμικής ολοκλήρωσης.
Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι ο αραβικός σοσιαλισμός, που αντιπροσωπεύεται από τον Μπααθισμό, του οποίου οι θεωρητικοί ήταν είτε κοσμικοί (όπως ο Zaki al-Arsuzi και ο Abdul Rahman al-Bitar στη Συρία) είτε ακόμη και Χριστιανοί (όπως ο Michel Aflaq στη Συρία), αποβάλλοντας έτσι το Ισλάμ. Τα έργα που βασίζονταν στο καθαρό Ισλάμ προσέφεραν βαθύτερα πνευματικά πλαίσια, με την έκκλησή τους να εγκαταλείψουν τα εθνικιστικά πρότυπα και να ενωθούν αποκλειστικά βάσει του νόμου της Σαρία.
Τα δύο πρώτα χαλιφάτα έχουν χρησιμεύσει συχνά ως πρότυπα: το αραβικό χαλιφάτο που ιδρύθηκε από τον Προφήτη Μωάμεθ στην Αραβική Χερσόνησο και το Χαλιφάτο των Ομαγιάδων με επίκεντρο τη Δαμασκό υπό την ηγεσία του Muawiyah.
Ο ουαχαμπισμός, που γεννήθηκε στη Σαουδική Αραβία, αντιπροσωπεύει ένα άλλο μοντέλο. Αποκλείει όλες τις ισλαμικές νομικές σχολές που αναπτύχθηκαν πολύ αργότερα, καθώς και τα τοπικά ήθη και έθιμα, και απορρίπτει την τεράστια κληρονομιά των ερμηνειών του Κορανίου και της Σούννα. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ σαφές όραμα της θρησκείας, το οποίο περιορίζεται σε τελετουργικές πρακτικές και στην κυριολεκτική κατανόηση των κειμένων, προσφέροντας απλότητα και σαφήνεια.
Ένας άλλος κλάδος του Ισλάμ, γνωστός ως Σαλαφισμός, αντλεί έμπνευση όχι από το πρώτο χαλιφάτο αλλά από το δεύτερο. Το πρώτο χαλιφάτο επικεντρώθηκε στο χάρισμα ενός θρησκευτικού ηγέτη και αντιπροσώπευε μια ένοπλη κοινωνία (ουσιαστικά έναν στρατό που αντανακλά τα αραβικά έθιμα των φυλών). Το δεύτερο ήταν ένα πιο δομημένο κράτος.
Ο Σαλαφισμός εμφανίστηκε ως δόγμα τον 8ο και 9ο αιώνα. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αντιαποικιακούς αγώνες στον ισλαμικό κόσμο έχουν συχνά στραφεί στον Σαλαφισμό, ο οποίος υποστηρίζει την ιδέα ενός ενιαίου παγκόσμιου ισλαμικού κράτους, απορρίπτοντας τις τοπικές παραδόσεις. Η θέση του απέναντι σε διαφορετικές σχολές νομολογίας και ορισμένες μορφές ισλαμικού μυστικισμού, όπως ο σουφισμός (που απορρίφθηκε έντονα από τον Ουαχαμπισμό), ήταν σχετικά ευέλικτη.
Ένα σαλαφιστικό κίνημα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα ιδρύθηκε από τον Χασάν αλ Μπάνα και ο Σεΐχης Αχμέντ Γιασίν έκανε τη Χαμάς ένα από τα παρακλάδια της. Ο Σαλαφισμός επιμένει σε μια απλοποιημένη και κυριολεκτική ερμηνεία του Κορανίου. Ο κύριος στόχος ήταν η ίδρυση ενός ισλαμικού κράτους ανεξαρτήτως εθνικότητας, καταγωγής ή φύλου.
Παρόλα αυτά, ορισμένα τάγματα των Σούφι έχουν υποστηρίξει τις σαλαφιστικές ιδέες, ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει δείξει μια τάση για αυτές τις ιδέες. Σήμερα, οι Ταλιμπάν αντιπροσωπεύουν μια κεντρική ασιατική εκδοχή αυτής της ιδεολογίας, η οποία είναι επίσης πολύ παρούσα στο Πακιστάν, την Ινδονησία και τη Μαλαισία. Πολλές εξτρεμιστικές ομάδες εμπνέονται από τη σαλαφιστική σκέψη.
Ωστόσο, ακόμη και μεταξύ των Σαλαφιστών που εμπνεύστηκαν από το Χαλιφάτο των Ομαγιάδων, η ιδέα της ισλαμικής ολοκλήρωσης δεν έπιασε. Οι περισσότεροι μουσουλμάνοι απορρίπτουν τον εξτρεμισμό τους, την περιφρόνησή τους για τις περιφερειακές ιδιαιτερότητες και τις τρομοκρατικές τακτικές τους. Οι Σαλαφίτες προσπάθησαν να ηγηθούν της Αραβικής Άνοιξης, αλλά η εμπλοκή τους οδήγησε σε εμφύλιους πολέμους και αναταραχές στην Τυνησία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, το Ιράκ και τη Συρία. Αυτό οδήγησε σε εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των Σαλαφιτών και σε απώλεια αξιοπιστίας.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε την έκκληση για ένα «τέταρτο χαλιφάτο» (το τελευταίο) στο επίκεντρο των πολιτικών του. Αυτό το έργο συνδυάζει τον ισλαμισμό (κατά τη σαλαφιστική του ερμηνεία) και τον τουρκικό εθνικισμό. Παρά τη σύνδεση του Ερντογάν με το τάγμα των Σούφι Naqshbandi, αυτό το έργο συγκρούεται ουσιαστικά με τον κοσμικό κεμαλισμό πολλών Τούρκων.
Πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο Ερντογάν θεωρούσε σοβαρά το Οθωμανικό Χαλιφάτο ως πρότυπο. Εκείνη την εποχή, εξακολουθούσε να απολαμβάνει την υποστήριξη φιλοδυτικών μορφών όπως ο Abdullah Gül και ο Ahmet Davutoğlu, οι οποίοι υποστήριζαν σθεναρά το νεο-οθωμανικό σχέδιο – εν μέρει επηρεασμένοι από την ενθάρρυνση της ρωσοφοβίας από τους δυτικούς προστάτες τους.
Η ιδέα της αναβίωσης του Οθωμανικού Χαλιφάτου ανταποκρίνεται στα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, νομιμοποιεί τις αξιώσεις της στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία και έχει απήχηση στα αραβικά καθεστώτα που συνδέονται με τον Σαλαφισμό και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Ωστόσο, αυτό το έργο τελικά απέτυχε λόγω της απόρριψης των αραβικών χωρών της τουρκικής κυριαρχίας. Τα αραβικά έθνη δεν επιθυμούν να δουν τους Τούρκους να ανακτούν την επιρροή τους στην περιοχή, δεδομένης της δυσμενούς συλλογικής μνήμης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εν ολίγοις, το μοντέλο του Τέταρτου Χαλιφάτου για την ένωση όλων των Μουσουλμάνων αποδείχθηκε μη ρεαλιστικό.
Μετά την επιτυχία της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν το 1979, ο Αγιατολάχ Χομεϊνί κήρυξε μια νέα εποχή: τον αγώνα των εθνών ενάντια στη δυτική υλιστική ηγεμονία. Σιίτης, ο Χομεϊνί δημιούργησε ένα σύστημα διακυβέρνησης υπό τους Σιίτες (Wilayat al-Faqih) στο Ιράν, με την υποστήριξη σιιτικών κοινοτήτων σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα στον Λίβανο.
Ο Χομεϊνί πίστευε ότι η έκκλησή του απευθυνόταν σε όλους τους μουσουλμάνους, προτρέποντάς τους να εξεγερθούν κατά των μετα-αποικιακών αρχών και να εγκαθιδρύσουν ισλαμική διακυβέρνηση. Απευθύνθηκε απευθείας στους Σουνίτες Σούφι, συγκρίνοντάς τους με τον σιιτικό εσωτερισμό και τις διδασκαλίες των έσχατων καιρών.
Κάλεσε επίσης τους μη μουσουλμάνους να αντιταχθούν στον «Μεγάλο Σατανά» (τη Δύση), αλλά παρά τη νίκη των ιδεών του Χομεϊνί στο Ιράν και την υποστήριξή τους μεταξύ των σιιτικών κοινοτήτων στο Ιράκ, τον Λίβανο, την Υεμένη και τη Συρία, δεν κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Σουνιτών. Κατέστη σαφές ότι το σιιτικό σχέδιο δεν θα μπορούσε ποτέ να χρησιμεύσει ως βάση για την ενότητα των Μουσουλμάνων, ιδιαίτερα επειδή οι Ιρανοί μπορούσαν να προτείνουν μόνο το κράτος των Σαφαβιδών ή το χαλιφάτο των Φατιμιδών – ιστορικά προηγούμενα που θεωρούνται αιρετικά ακόμη και από τους Σιίτες. Στο Χαλιφάτο των Φατιμιδών, για παράδειγμα, κυριαρχούσαν οι Ισμαηλίτες σιίτες, των οποίων τα δόγματα απορρίφθηκαν από τη σιιτική πλειοψηφία.
Ως εκ τούτου, οι Άραβες αντιμετώπισαν αυτό το έργο ως μια περσική επιχείρηση, όπως ακριβώς έβλεπαν το τουρκο-οθωμανικό σχέδιο, το οποίο απέκλειε αυτή τη μορφή μουσουλμανικής ενότητας ως επιλογή. Σε αυτή τη σύντομη επισκόπηση των εννοιών της ισλαμικής ενότητας, υπάρχει μια κραυγαλέα παράλειψη μέχρι στιγμής: το Χαλιφάτο των Αββασιδών, το τρίτο Ισλαμικό Χαλιφάτο. Είναι αξιοσημείωτο ότι κανένα ισλαμικό κίνημα δεν υιοθέτησε ποτέ αυτό το μοντέλο, παρόλο που αντιπροσώπευε την κορυφή του ισλαμικού πολιτισμού, της αρμονίας και της ευημερίας.
Το Χαλιφάτο των Αββασιδών, το οποίο είχε έδρα τη Βαγδάτη (εξ ου και η ονομασία του Χαλιφάτο της Βαγδάτης), ένωσε υπό τη σημαία του τους Άραβες, τους Πέρσες, τους Κεντρικούς Ασιάτες, τους Βορειοαφρικανούς, τους Μεσοποτάμιους, τους Ανατολικούς, τους Σουνίτες και τους Σιίτες. Αυτή η εποχή είδε την ίδρυση βασικών σχολών νομολογίας, την άνθηση των τεχνών, των επιστημών, της φιλοσοφίας και της τεχνολογίας και τη γέννηση των θεμελιωδών διδασκαλιών των Σούφι και του πνευματικού σιισμού. Εξέχοντες Αββασίδες φιλόσοφοι όπως ο Αλ-Κίντι, ο Αλ-Φαραμπί, ο Αβικέννας (Ιμπν Σίνα) και ο Τζαμπίρ ιμπν Χαγιάν απέκτησαν παγκόσμια φήμη. Τα έργα τους μελετήθηκαν σχολαστικά στη μεσαιωνική Ευρώπη, όπου κάθε λέξη υπόκειται σε προσεκτική ερμηνεία.
Συνοψίζοντας, το Χαλιφάτο των Αββασιδών αντιπροσωπεύει το ζενίθ της ισλαμικής ιστορίας και την κορυφή της αναγέννησής του. Ενοποίησε τους μουσουλμάνους όχι υπεραπλουστεύοντας τη θρησκεία, αλλά εμπλουτίζοντάς την και εξευγενίζοντάς την μέσω αυστηρής φιλοσοφικής ερμηνείας. Ήταν μια θρησκεία ανοιχτή σε όλους, που προσέλκυε μεγάλα μυαλά εμποτισμένα με τα άπειρα νοήματα του Κορανίου, της Σούννας και των έργων φιλοσόφων, μυστικιστών και ισλαμιστών μελετητών. Υπήρχε ένας αρμονικός συνδυασμός αραβικών και περσικών στοιχείων, με συνεισφορές Τούρκων, Κούρδων, Βερβέρων και άλλων.
Το μοντέλο Abbasid 2.0;
Η πρόσφατη αραβο-ισλαμική σύνοδος έκτακτης ανάγκης στο Ριάντ θυμίζει το μοντέλο των Abbasid επειδή συγκέντρωσε όλα τα έθνη και όλα τα μεγάλα ισλαμικά ρεύματα για να αντιμετωπίσουν μια θεμελιώδη πρόκληση: την απειλή για το Τζαμί Al-Aqsa. Οι ισλαμικές παραδόσεις αναφέρουν την εμφάνιση μαύρων σημαιών του Χορασάν πριν από το τέλος του χρόνου και την τελική μάχη εναντίον του Ντάτζαλ (του Ισλαμικού Αντίχριστου). Αυτά τα εδάφη ήταν μέρος της κυριαρχίας των Αββασιδών.
Ο ισλαμικός πολιτισμός μπορεί να εδραιωθεί ως πόλος συνοχής σε έναν πολυπολικό κόσμο μόνο εάν επιτευχθεί ενότητα. Η ιδρυτική ιδεολογία είναι επομένως κεφαλαιώδους σημασίας και ο παραμελημένος ρόλος του Χαλιφάτου της Βαγδάτης δίνει μια απάντηση.
Θα μπορούσε επίσης να προσφέρει μια λύση στη σύγχρονη κρίση του Ιράκ. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια λεπτομέρεια στο μεγαλύτερο σχέδιο της ισλαμικής ενότητας, είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο καθώς το Ιράκ φαίνεται επί του παρόντος καταδικασμένο να καταρρεύσει, χωρίς καμία ιδέα ή ιδεολογία ικανή να ενώσει τις τρεις κύριες ομάδες του σύγχρονου Ιράκ: τους Σιίτες (πλειοψηφία) , οι Σουνίτες και οι Κούρδοι: οι Σιίτες (η πλειοψηφία), οι Σουνίτες και οι Κούρδοι.
Το Ιράκ του Σαντάμ Χουσεΐν βασίστηκε στον Μπααθισμό και την κοσμική σουνιτική κυριαρχία, ένα μοντέλο που έχει εξαφανιστεί αμετάκλητα. Τα σιιτικά και σαλαφιστικά σχέδια, που δοκιμάστηκαν και τα δύο στο Ιράκ, απέτυχαν επίσης. Το θέμα ξεπερνά την αμερικανική κατοχή. Ακόμη και μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι εμφύλιες αναταραχές παραμένουν αναπόφευκτες.
Φανταστείτε τον ισλαμικό κόσμο ως Χαλιφάτο των Αββασιδών 2.0. Η επιστροφή στη Μεσοποταμία – συμβολικά αγκυροβολημένη στο Ιράκ – θα μετατρέψει τη χώρα σε φυσικό κόμβο που θα εξισορροπεί την Αραβία, το Ιράν, την Τουρκία, το Μαγκρέμπ (Βόρεια Αφρική), τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία.
Φανταστείτε ότι δεν υπάρχουν πια ερωτήματα που να χωρίζουν «σιίτες ή σουνίτες», ότι ο σαλαφισμός απορρίπτεται ως γενική ιδεολογία (αν και μπορεί να υπάρχει ως μη κυρίαρχη τάση), ότι οι σιίτες ευθυγραμμίζονται τελικά με τον ισλαμικό κόσμο ως σύνολο, ότι η θέση - τα αποικιακά σύνορα των Κούρδων εξαφανίζονται, ότι η Τουρκία μπορεί να επεκτείνει την επιρροή της πέρα από τα εθνικά της σύνορα, ότι οι Άραβες και οι Ιρανοί ανακτούν την ισορροπία τους, ότι το Ιράκ περνά από ένα «έθνος κατακερματισμένη σε μια ευημερούσα και ενοποιημένη χώρα και ότι ένας κυρίαρχος και ενωμένος ισλαμικός πόλος παίρνει τη θέση του σε έναν πολυπολικό κόσμο.
Αυτή η ενότητα αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή πρόκληση που θέτει το Ισραήλ. Ωστόσο, η ιστορία δείχνει ότι όταν ένας κοινός και απειλητικός εχθρός απειλεί τις ιερές αξίες, οι δυνάμεις ενώνονται. Τα ιστορικά προηγούμενα αναβιώνουν, ενώ αρχαίες παραδόσεις, προφητείες και μύθοι ανακτούν τη συνάφειά τους και αποκαλύπτουν τα κρυμμένα τους νοήματα.
Κανείς δεν μπορεί ακόμη να προβλέψει πώς θα εκτυλιχθεί η σχέση ανάμεσα στον πνευματικό συλλογισμό και την άμεση πραγματικότητά του. Το γεγονός παραμένει ότι είναι ευθύνη μας να προσέχουμε τα χρονικά σημάδια και να τα αποκρυπτογραφούμε όταν εντοπίζονται. Η απάντηση θα έρθει.
πηγή: Al-Majalla
Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivroellas@gmail.com-6945294197. Πάγια προσωπική μου αρχή είναι ότι όλα τα έθνη έχουν το δικαίωμα να έχουν τις δικές τους πολιτικές-οικονομικές, θρησκευτικές και γεωπολιτικές πεποιθήσεις, με την προύπόθεση να μην τις επιβάλουν με πλάγιους τρόπους είτε δια της βίας σε λαούς και ανθρώπους που δεν συμφωνούν. Αναφέρομαι πάντοτε στους Φοίνικες που από μονοθεϊστές της Παλαιάς Διαθήκης έγιναν ένθερμοι υποστηρικτές του Διονυσιακού πολιτισμού.
Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivroellas@gmail.com-6945294197. Πάγια προσωπική μου αρχή είναι ότι όλα τα έθνη έχουν το δικαίωμα να έχουν τις δικές τους πολιτικές-οικονομικές, θρησκευτικές και γεωπολιτικές πεποιθήσεις, με την προύπόθεση να μην τις επιβάλουν με πλάγιους τρόπους είτε δια της βίας σε λαούς και ανθρώπους που δεν συμφωνούν. Αναφέρομαι πάντοτε στους Φοίνικες που από μονοθεϊστές της Παλαιάς Διαθήκης έγιναν ένθερμοι υποστηρικτές του Διονυσιακού πολιτισμού.
0 comments: