Έκθεση της συνάντησης μεταξύ του Στρατηγού Ντε Γκωλ και του Βασιλιά Φαϊζάλ της Σαουδικής Αραβίας (2 Ιουνίου 1967).
Πολύ μυστικό.
Ο βασιλιάς : Είναι μεγάλη μου τιμή που συναντώ τον Εξοχότατο Πρόεδρο de Gaulle, του οποίου την προσωπικότητα, τη σοφία, τη σταθερότητα και τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την πολιτική της χώρας του, μια πολιτική που του κερδίζει την εκτίμηση και την έγκρισή μας, εκτιμούμε ιδιαίτερα.
Στρατηγός: Γνωρίζουμε, κύριε, τι ρόλο παίζει η Μεγαλειότητά σας στην πολύ σημαντική πρόοδο που σημειώνεται σε όλους τους τομείς στη χώρα σας.
The King: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χώρα μου έχει σημειώσει κάποια πρόοδο, αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή, και υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν. Για αυτό χρειαζόμαστε βοήθεια από φίλες χώρες και πάνω απ' όλα ειρήνη. Γι' αυτό δεν μπορούμε να ανεχτούμε καμία επιθετικότητα.
Ο Στρατηγός: Αυτήν τη στιγμή, κύριε, υπάρχει μια επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή σας. Εδώ είναι η θέση μας, που θα σας πω. Από τη μια δεν ασχολούμαστε με κανέναν, ούτε με τους Άραβες ούτε με το Ισραήλ. Από την άλλη πλευρά, πιστεύουμε ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να ζει, όταν υπάρχει. Χωρίς να κρύβουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, πιστεύουμε ότι το χειρότερο θα ήταν ο πόλεμος. Επομένως, το κράτος που θα χρησιμοποιούσε πρώτα όπλα δεν θα είχε ούτε την έγκριση ούτε την υποστήριξή μας.
Θεωρούμε ότι υπάρχουν τρία σοβαρά ζητήματα: η ναυσιπλοΐα στον Κόλπο της Άκαμπα, Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, γειτονιά του Ισραήλ, τα οποία είναι πολιτικά, πρακτικά ζητήματα και τα οποία μπορούν να επιλυθούν μόνο με διεθνείς συμφωνίες. Για πολύ καιρό στην Ανατολή ανακύπτουν τέτοιου είδους ερωτήματα και δεν μπορέσαμε ποτέ να τα λύσουμε παρά μόνο μέσω διεθνών συμβάσεων. Οι τέσσερις δυνάμεις του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να συναντηθούν για να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα και αυτό πρότεινε η Γαλλία.
Όσον αφορά τα αραβικά κράτη, για τα οποία έχουμε μεγάλη φιλία, σημειώνουμε την πρόοδό τους, και ειδικότερα, τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στο Βασίλειο σας, υπό την ηγεσία της Μεγαλειότητάς σας. Η ελπίδα μας είναι τα αραβικά κράτη να συνεχίσουν την πρόοδό τους. Γι' αυτό δεν πρέπει να μπουν σε πόλεμο, που θα μπορούσε να φέρει ξένες επεμβάσεις και καταστροφές. Η πρόοδος που σημειώθηκε θα υπονομευόταν από τον πόλεμο και γι' αυτό δεν θέλουμε να πάτε στον πόλεμο.
Ο Βασιλιάς: Άκουσα τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο για το θέμα των Αράβων και του Ισραήλ, με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον. Οι Άραβες δεν είναι εχθρικοί προς τους Εβραίους ως τέτοιοι. Οι Εβραίοι ζούσαν ήσυχα στην Παλαιστίνη και σε άλλες αραβικές χώρες πριν από τη δημιουργία του Ισραήλ. Όμως οι Άραβες θεωρούν την ύπαρξη του Ισραήλ ως επιθετικότητα εναντίον τους, γιατί ο πληθυσμός της Παλαιστίνης εκδιώχθηκε από ξένους. Δεν είναι επειδή οι Εβραίοι έπρεπε να υποφέρουν στην Ευρώπη λόγω του Χίτλερ και του ναζισμού ότι οι Άραβες πρέπει να αντιμετωπίζονται άδικα. Ο Διεθνής Σιωνισμός εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση των Εβραίων μετά τον πόλεμο, αλλά οι Άραβες δεν ήταν υπεύθυνοι για τις διώξεις που υπέστησαν οι Εβραίοι. Δεν επιδοκιμάζουμε τον Χίτλερ και τον ναζισμό που, δόξα τω Θεώ, έχουν εξαφανιστεί. Αλλά δεν πιστεύουμε ότι εγκρίνουμε την ύπαρξη του Ισραήλ. Είναι θέμα αρχής, γιατί το να το εγκρίνεις θα σήμαινε ότι εγκρίνεις την επιθετικότητα.
Οι αραβικές χώρες δεν θέλουν πόλεμο, αλλά οι τρεις χώρες που είναι η αιτία της δημιουργίας του , Βρετανία, Αμερική και Ρωσία, υποστηρίζουν το Ισραήλ, την Αμερική ειδικότερα. Ωστόσο, ορισμένοι Εβραίοι οι ίδιοι λένε ότι η ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ δεν είναι ευνοϊκή για τα εβραϊκά συμφέροντα. Σε κάθε περίπτωση, από τότε που υπήρχε το Ισραήλ, η Μέση Ανατολή έχει βιώσει αναταραχές και ψηφίσματα, και ο διεθνής κομμουνισμός εκμεταλλεύεται την κατάσταση προς όφελός του.
Το πρόβλημα του Ισραήλ μοιάζει λίγο με το πρόβλημα της Αλγερίας που φαινόταν χωρίς λύση. Ωστόσο, χάρη στην επιμονή και τη σταθερότητα του Σεβασμιωτάτου Προέδρου, και μάλιστα με κίνδυνο της ζωής του, διαγράφηκε το άρθρο του Γαλλικού Συντάγματος που όριζε την Αλγερία αναπόσπαστο τμήμα της Γαλλίας.
Ο Στρατηγός: Ήταν ο γαλλικός λαός που αποφάσισε έτσι.
Ο Βασιλιάς: Κατά τη γνώμη μου, υπάρχει λύση στο πρόβλημα του Ισραήλ. Δεν έχω μιλήσει για αυτή τη λύση σε κανένα από τα στενά μου πρόσωπα, και στον Εξοχότατο Πρόεδρο το μίλησα για πρώτη φορά. Αυτή η λύση συνίσταται στην επιστροφή στην κατάσταση που υπήρχε στην Παλαιστίνη στο τέλος της βρετανικής θητείας. Όλοι οι νέοι κάτοικοι που έφτασαν στη χώρα από εκείνη την ημερομηνία, τόσο Εβραίοι όσο και Άραβες, θα σταλούν πίσω στη χώρα καταγωγής τους. Μόνο οι πρώην αρχικοί κάτοικοι της Παλαιστίνης έμειναν, Εβραίοι και Άραβες, οι οποίοι θα σχημάτιζαν ένα παλαιστινιακό κράτος με μια κυβέρνηση που θα αποτελείται από Άραβες και Εβραίους επικεφαλής.
Στρατηγός: Κύριε, σας άκουσα με μεγάλη προσοχή και καταλαβαίνω τα συναισθήματα των Αράβων και της Μεγαλειότητάς σας. Δεν ήταν η Γαλλία που βοήθησε στη δημιουργία του Ισραήλ. Εκείνη την εποχή, δεν είχε την επιλογή. Ήταν οι Άγγλοι, οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί που το δημιούργησαν. Αλλά υπάρχει ένα εβραϊκό γεγονός στον κόσμο και δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε. Οι Εβραίοι ήταν κάποτε στην Παλαιστίνη και έκτοτε δεν είχαν ποτέ πραγματική πατρίδα. Ζούσαν στη Ρωσία, την Πολωνία, τη Γερμανία, αλλά παρέμειναν Εβραίοι. Αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Τους κάλεσε το Ισραήλ και δούλεψαν, παρήγαγαν, αξιοποίησαν.
Από την άλλη, το Ισραήλ έχει πολλές διεθνείς σχέσεις, σε Ευρώπη, Αμερική ακόμα και Αφρική και Ασία. Είναι γεγονός και πώς μπορείς να πας κόντρα σε ένα γεγονός; Καταλαβαίνω τα συναισθήματά σας, αλλά δεν μπορεί μια χώρα σαν τη δική σας, με τη διεθνή της πραγματικότητα, να είναι στοιχείο κατευνασμού;
Βασιλιάς: Θα κάνω δύο παρατηρήσεις στον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο. Το πρώτο είναι ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί δεν είναι από την Παλαιστίνη. Είναι Χάζαροι από τον Καύκασο, που εγκαταστάθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη. Το δεύτερο είναι ότι δεν είναι λόγος, επειδή οι Εβραίοι ήταν κάποτε στην Παλαιστίνη, να τους παραδεχτούν τώρα εκεί. Για αυτόν τον λόγο, οι Άραβες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην Ισπανία, επειδή ήταν εκεί κάποτε. Και αν οι Άραβες έπρεπε να φύγουν από την Παλαιστίνη επειδή κάποτε ήταν εκεί οι Εβραίοι, οι Αμερικανοί θα έπρεπε να επιστρέψουν στην ευρωπαϊκή πατρίδα τους για να αφήσουν την Αμερική στους Ινδούς.
Από την άλλη, οι Ισραηλινοί έκαναν ό,τι δεν έκαναν οι αποικιακές δυνάμεις, γιατί έδιωξαν τους αρχικούς κατοίκους από τη χώρα, κάτι που η Γαλλία, για παράδειγμα, δεν έκανε στην Αλγερία.
Ο πόλεμος είναι σίγουρα το χειρότερο πράγμα, γιατί οι Ρώσοι θα τον εκμεταλλεύονταν για να προωθήσουν τον διεθνή κομμουνισμό στις αραβικές χώρες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μεγάλες ξένες δυνάμεις πρέπει να αφήσουν τους Άραβες και το Ισραήλ να λύσουν τα προβλήματά τους μεταξύ τους.
Στρατηγός: Ευχαριστώ τη Μεγαλειότητά σας που μου εξήγησες πολύ καθαρά την άποψή σου. Από την πλευρά μου, επαναλαμβάνω στη Μεγαλειότητά σας ότι ο πόλεμος θα ήταν ό,τι χειρότερο για όλους, Άραβες και Ισραηλινούς. Νομίζω ότι η διαπραγμάτευση είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει για να αποφευχθεί ο πόλεμος και αυτό πρεσβεύει η Γαλλία. Αυτή η θέση θα μπορούσε κάποτε να είναι χρήσιμη, μετά από κάποια τραγωδία, στις αραβικές χώρες και ιδιαίτερα στη χώρα σας.
The King: Εκτιμώ ιδιαίτερα την άποψη της Εξοχότητάς σας σχετικά με αυτό το θέμα, και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι είμαστε πολύ πρόθυμοι να συνεργαστούμε με τη Γαλλία, στον οικονομικό, εμπορικό και τεχνικό τομέα. Περίπου είκοσι γαλλικές εταιρείες εργάζονται ήδη στη Σαουδική Αραβία. Μπορούν να ασκήσουν τις δραστηριότητές τους εκεί με απόλυτη ελευθερία, χωρίς φόβο εθνικοποίησης. Δεν είμαστε συνδεδεμένοι με καμία χώρα και έχουμε σχέσεις με όλες. Αλλά για ίση ποιότητα και τιμή, θα προτιμήσουμε τη Γαλλία, γιατί γνωρίζουμε ότι η βοήθεια που μας δίνει δεν συνοδεύεται από καμία αποζημίωση.
Στρατηγός: Η Γαλλία αποδίδει μεγάλη σημασία σε αυτό το είδος συνεργασίας και επιθυμεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τομείς.
Η συνέντευξη τελειώνει γύρω στις 13:30 και ο στρατηγός καλεί τον βασιλιά για μεσημεριανό γεύμα.
(Γραφείο Υπουργού, συνεντεύξεις και μηνύματα, 1967)
πηγή: Γαλλικά Διπλωματικά Έγγραφα που διατίθενται και προβάλλονται στη βιβλιοθήκη του κέντρου La Courneuve στη οδό Suzanne Masson 3.
πηγή: Σαουδική Αραβία
Έρευνα-επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του Mytilenepress. Contact : survivroellas@gmail.com-6945294197. Πάγια προσωπική μου αρχή είναι ότι όλα τα έθνη έχουν το δικαίωμα να έχουν τις δικές τους πολιτικές-οικονομικές, θρησκευτικές και γεωπολιτικές πεποιθήσεις, με την προύπόθεση να μην τις επιβάλουν με πλάγιους τρόπους είτε δια της βίας σε λαούς και ανθρώπους που δεν συμφωνούν. Αναφέρομαι πάντοτε στους Φοίνικες που από μονοθεϊστές της Παλαιάς Διαθήκης έγιναν ένθερμοι υποστηρικτές του Διονυσιακού πολιτισμού.
0 comments: